Co kojarzy się z witaminą C? Oczywiście, że cytryna! Nic bardziej mylnego. Acerola ze wszystkich owoców zawiera najwięcej witaminy C. Szukasz czegoś naturalnego, co podniesie odporność w okresie jesienno-zimowym i przede wszystkim będzie skuteczne? Mamy dla Ciebie świetną propozycję.
„Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), inaczej acerola, nadgwiazdka granatolistna bądź wiśnia z Barbados – gatunek rośliny z rodziny malpigiowatych. Rodzimym obszarem jej występowania jest południowa część Ameryki Północnej (Teksas, Meksyk), Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej”- Źródło Wikipedia.
Acerola w proszku
W Polsce ciężko jest kupić owoc Aceroli, ale bez problemu dostaniemy ją pod postacią proszku w sklepach ekologicznych. Należy jednak pamiętać, żeby uważnie czytać etykiety- najlepiej kupować „czystą” acerolę bez zbędnych substancji.
Jest lepsza od witaminy C sprzedawanej w aptekach?
Na pewno jest skuteczniejsza i nie niszczy żołądka, bo jest naturalna. Lepiej się przyswaja oraz poprawia układ krążenia. Ty lub Twoja rodzina przyjmujecie witaminę C z apteki, ale nie widzicie efektów? Warto zastanowić się nad zmianą tej witaminy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Co dobrego wnosi witamina C?
Działa pozytywnie na układ krążenia, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia stan skóry, zębów oraz dziąseł i zwiększa przyswajanie żelaza. Przede wszystkim jednak wspomaga układ odpornościowy: zła dieta, stres, brak aktywności fizycznej- wszystko powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na choroby. Warto więc dostarczać do swojego organizmu tę witaminę.
Kiedy należy ją przyjmować?
Należy zwrócić uwagę na fakt, że najważniejsza jest przede wszystkim dieta bogata w witaminy. Żadne przyjmowanie suplementów nie da efektów, jeśli nasze posiłki nie będą wartościowe. Chociaż na opakowaniu aceroli, możemy przeczytać, że dobowa dawka powinna wynosić pół płaskiej małej łyżeczki, to warto sięgnąć po nią tylko w stanach obniżonej odporności. Twoje dziecko ciągle łapie infekcje albo boisz się, że w przedszkolu zarazi się od rówieśników? Podawaj mu acerolę. Masz stresującą pracę? Klimatyzacja jest ciągłe włączona i czujesz się źle? Skorzystaj z tego naturalnego środka. Pamiętaj, że zbyt duże dawki witaminy C mogą powodować powstawanie kamieni nerkowych- nie należy więc przesadzać z jej dawkowaniem.
Jak podawać acerolę w proszku?
Acerolę można dosypać do jogurtu, mleka, a nawet rozpuścić ją w szklance wody. Jest kwaśna w smaku, ale praktycznie nieodczuwalna, kiedy dodamy ją do jedzenia.
Czy działa?
Oczywiście, że tak. Acerola na całym Świecie ma swoich zwolenników! Jest to doskonały, naturalny suplement, który wspomaga w okresie chorób całe rodziny. Warto skorzystać z dobra, jakie daje nam natura.
Pamiętaj, że w ciąży oraz w okresie karmienia piersią nie można spożywać Aceroli.