Dobry i zdrowy serek wiejski, to ten, w którego skład wchodzi tylko twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana, białka mleka i sól. Chociaż w sklepach możemy znaleźć serki wiejskie z dodatkami ziół, a nawet dżemów, nie warto po nie sięgać ze względu na ich substancje pomocnicze oraz chemię. Warto podkreślić, że nie zaleca się kupowania żadnych całkowicie odtłuszczonych produktów mlecznych, ponieważ tłuszcze są potrzebne w przyswajaniu witamin.
No dobrze, więc wiemy już jakie serki mamy wybierać. Jednak jednym serkiem, który ma ok. 200 kalorii, raczej się nie najemy. W dodatku jego smak może wydać się bez wyrazu, a nawet mdły. Jednak w połączeniu ze świeżymi warzywami takimi jak pomidory, ogórki, czy rzodkiewki, oraz po przyprawieniu go, możemy uzyskać naprawdę dobry posiłek. Oczywiście, serek wiejski możemy jeść również na słodko, dodając do niego powidła, czy dżemy. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że orzechy, a nawet starte jabłko z cynamonem doskonale komponuje się z tym cudownym serkiem. Prawda jest taka, że do tego ziarnistego twarożku pasuje praktycznie wszystko, co lubimy.
Kiedy jeść serek wiejski? Serek wiejski możemy jeść na śniadanie, podwieczorek, kolację lub traktować go jako przekąskę. Ważne, żeby był w ogóle obecny w diecie, ponieważ jest źródłem wapnia, białka i aminokwasów. Jest lekki, więc pomimo tego, że nasycimy się nim, nie będzie nam „ciężko”. Wielką zaletą serka wiejskiego jest to, że przyśpiesza metabolizm i działa pozytywnie na układ trawienny.