Kochani sezon rzeżuchy w pełni. Kto już ma ją wyhodowaną w swoim domu? Zapewne większość z Was! Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że rzeżuchę powinno się jeść cały rok. Jest idealną przyprawą do najrozmaitszych dań i przede wszystkim ma wiele właściwości, które są nam zwłaszcza teraz szczególnie potrzebne.
Wystarczy rzeżuchę jadalną posiekać i dodać do sałatki. Mogą to być jej kiełki albo liście. Jest idealna do kanapek, a także do twarożku. Możemy wkomponować ją w sos. Jest nieco pikantna, ale właśnie przez to podkreśla smak dań. Dzieci uwielbiają jej smak.
Jak posiać rzeżuchę?
Wystarczy kupić kiełki rzeżuchy i przygotować naczynie, np. talerzyk lub miseczkę. Mocno zwilżamy watę lub ligninę i umieszczamy ją na talerzyku. Następnie posypujemy nasionkami. Stawiamy w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, pamiętając o regularnym nawilżaniu waty. Po trzech dniach zacznie kiełkować, a już po siedmiu można ją jeść.
Dlaczego powinniśmy dodawać ją do posiłków?
Rzeżucha ma bardzo dużo witaminy C oraz K, A, B. To znaczy, że może wpływać nie tylko na naszą odporność, ale również na piękny wygląd skóry i włosów. Nie to jest jednak najważniejsze. Fosfor, cynk, selen – ta niedoceniana roślina ma ich pod dostatkiem. Rzeżucha polecana jest w szczególności dzieciom i kobietom w ciąży, ponieważ dostarcza całą masę ważnych pierwiastków i witamin. Palacze, osoby cierpiące z powodu chorób układu oddechowego, a także ci, którzy pracują fizycznie – ze szczególnością powinni docenić rzeżuchę.
Chroni przed nowotworami, spowalnia proces starzenia się skóry, podnosi odporność i oczyszcza organizm. Osoby na diecie powinny również zwrócić szczególną uwagę na tę roślinę. Dodana do dań, a także zmiksowana w formie wieloskładnikowego koktajlu, może zapobiegać napadom głodu.
Rzeżucha tak naprawdę polecana jest WSZYSTKIM. Jej uprawa jest bardzo prosta, wręcz banalna! Żeby jednak przyniosła pożądane efekty, musi znajdować się na naszym talerzu (a właściwie w brzuchu) przez cały rok.
Na zdrowie!