single-image

GŁÓWNE ZASADY ŻYWIENIA KOBIETY CIĘŻARNEJ

Joanna Jesiołowska

Ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety. Każda przyszła mama chciałaby zapewnić swojemu dziecku najlepsze warunki, aby rozwijało się zdrowo i by ciąża przebiegała bez komplikacji. Wpływ tego co jemy na zdrowie dziecka i mamy jest ogromny, dlatego warto zadbać o prawidłowe żywienie już od samego początku ciąży. Komponowanie takiej diety nie jest trudne i w zasadzie niewiele różni się od zasad racjonalnego odżywiania. Warto pamiętać tylko o kilku prostych regułach.

Złote zasady w żywieniu ciężarnej:

  • Dbamy o to, żeby dieta była możliwie najbardziej UROZMAICONA

  • Wybieramy produkty WYSOKIEJ JAKOŚCI, jak najmniej przetworzone

  • REGULARNOŚĆ – spożywaj posiłki co 3-4 godziny i nie podjadaj w międzyczasie

  • NIE JEMY ZA DWOJE! Szczególnie w I trymestrze, kiedy zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą.

  • WODA, WODA i jeszcze raz WODA – kobieta w ciąży powinna wypijać minimum 2 litry wody dziennie

  • Ten punkt jest chyba oczywisty, ale jednak…OGRANICZAMY słodycze, kofeinę oraz REZYGNUJEMY z używek, takich jak alkohol, papierosy i narkotyki

Myślę, że najważniejszym i wymagającym najobszerniejszego wyjaśnienia jest punkt pierwszy. Jak powinna wyglądać urozmaicona dieta?

  • W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na BIAŁKO. Wybieramy chude mięso i warto spożywać je w towarzystwie warzyw bogatych w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Doskonałym źródłem białka są również ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych. Te ostatnie, tj. fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca, poza dużą zawartością białka, obfitują również w witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź i mangan. Świetną formą ich podania są różnego rodzaju pasty i humus. Jeśli nie szkodzą nam produkty mleczne to o nich również warto pamiętać. Poza tym, że są źródłem białka to dostarczają znacznych ilości wapnia.

  • Staramy się wybierać pełnowartościowe produkty zbożowe (kasza jęczmienna, gryczana, pęczak, pełnoziarnisty ryż), około 500g warzyw i 300g owoców dziennie. Tym samym zapewnimy sobie odpowiednią dawkę WĘGLOWODANÓW oraz mnóstwo cennych witamin i minerałów, błonnika. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej. Najwyższą przyswajalność witamin zapewni nam jedzenie warzyw i owoców na surowo lub w postaci świeżych soków.

  • Dbamy o dostarczanie dobrej jakości TŁUSZCZÓW: oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej lniany) , awokado, orzechy oraz nasiona (np. dyni, słonecznika). Najlepiej unikać smażenia, a jeśli już mamy ochotę na smażonego kotleta zawsze możemy przygotować go na patelni grillowej czy ceramicznej z niewielką ilością oliwy lub oleju rzepakowego. Unikamy tłuszczów nasyconych, a szczególnie tłuszczów trans, w które bogata jest żywność wysoko przetworzona.

A co zrobić, jeśli w I trymestrze na widok chleba z ziarnami czy soku warzywnego mdli nas ze zdwojoną siłą i jedyne co jakimś cudem udaje nam się wepchnąć do ust jest biała bułka z masłem? NO NIC… Jemy to, co tylko jesteśmy w stanie, zapominając chwilowo o standardach żywienia i zostawiając je w swej pamięci na „lepsze czasy”. Kobieta musi mieć siłę, żeby w miarę normalnie funkcjonować, a płód w I trymestrze nie ma jeszcze bardzo wygórowanych wymagań. Jednak II i III trymestr to czas intensywnego rozwoju naszego dziecka i zadbajmy o to, aby niczego mu nie brakowało.

Zobacz również

# Ku przestrodze
close slider
TWOJA HISTORIA KU PRZESTRODZE (4)